Ryssland, fria era studenter

Av Linda Lundberg

Utegångsförbud. Riskera att behöva sova på gatan. Så ser nattlivet ut för de universitetsstudenter i Ryssland som gjort det frihetsberövande valet att bo i studentkorridor.

Jag fick nyligen uppleva det själv. Jag var i Nizhniy Novgorod på en journalistisk studieresa tillsammans med några klasskamrater, och vi blev inackorderade i en studentkorridor. När vi fick reda på att vi varje kväll var tvungna att infinna oss på våra rum klockan elva blev vi rätt paffa. Det var länge sedan vi fick en tid då vi var tvungna att vara hemma. Klockan elva låste nämligen korridorvakten dörren. Mama kallade vi henne. När vi insåg att vi till och med blev inlåsta kändes det snarare skrämmande. Vi fick inte ens komma ut.

Studenterna i Ryssland är inte heller särskilt nöjda över det här utegångsförbudet. Enligt en artikel i The Moscow Times från juni i år har hundratals klagomål inkommit till studentombudsmannen, Artyom Khromov. Nu granskas fler än 70 universitet i Ryssland eftersom deras sätt att vilja skydda studenterna resulterar i att studenterna kan tvingas tillbringa natten på gatan eller försöka klättra in genom sina fönster. Ja, hur är det beskyddande?

Kulturkrocken vi upplevde i detta kontrollerande land var förbluffande. En rysk vän till oss påpekade för Mama en kväll att vi tyckte att det var obehagligt att vi faktiskt blev inlåsta.

‒ Vadå, får de gå ut som de vill där de bor?

Ja, det får vi. För vi lever i ett land där vuxna människor faktiskt behandlas som vuxna. I ett land där frihet ses som en självklarhet, en mänsklig rättighet.

De ryska universitetsstudenterna är oftast något yngre än vad vi är här i Sverige. De flesta startar sina studier på universitet när de är 17-18 år. Men oavsett så har alla hunnit bli en bit över 20 innan de tar examen. Ändå har de ingen rätt att bestämma själva när de ska vara hemma om kvällarna.

I en artikel i The Guardian visas livet för en student i Ryssland i bilder. Den inledande texten lyder: ”Vinna mot övervakare, förhandla om utegångsförbud, dela utrymme och skydda sitt privatliv”.

I vår skandinaviska grupp kan vi alla känna igen oss. En kväll frågade vi den ryska lärarinnan som ansvarade för vårt besök om hon inte kunde ringa Mama och säga att vi behövde komma senare, bara för att vi skulle kunna hinna äta middag. Njet njet. Vi skulle ju upp tidigt dagen efter för att flyga hemåt, det var bäst att vi var tillbaka till klockan elva.

Herregud Ryssland, låt studenterna öva på att ta hand om sig själva. Det är de knappast mindre kapabla till än vad svenska studenter är. Låt era studenter slippa sova på gatan. Lita på era studenter. Fria era studenter.

 

 

Leave a Reply